1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód és a hatékony fogyás egyik alappillére. A rendszeres mozgáson túl érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen tápanyagokhoz juttatjuk a szervezetünket, hiszen a bevitt ételekből nyerünk energiát és ezekből tudunk később építkezni is.

A táplálkozás kérdése legalább annyira egyedi minden ember számára, mint az, hogy kinek melyik mozgásforma válik a kedvencévé. Más alapanyagokat kedvelünk, más ízeket tartunk finomnak és sokszor a nem kedvelt ételek terén is eltér az ízlésünk.

Az interneten kutatva számtalan táplálkozás módra bukkanhatunk, a vegetáriánusról kezdve a mediterrán étrenden át a különböző diétákig. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a számunkra legmegfelelőbb irányelveket szeretnénk kiválasztani. 

Egészséges táplálkozás háza

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek van egy ajánlása a kiegyensúlyozott táplálkozás tekintetében, az úgynevezett: egészséges táplálkozás háza. Ezt gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint egy piramist, amelynek az aljában a fogyasztásra naponta többször ajánlott élelmiszerek kapnak helyet, felfelé haladva pedig azok, amelyeket csak hetente egyszer vagy ritkábban érdemes magunkhoz venni.

Ez alapján minél gyakrabban ajánlott fogyasztani teljes kiőrlésű gabonaféléket, jó, ha sokszor viszünk be különböző zöldségeket és gyümölcsöket. A tejtermékek és húsfélék szintén fontos szerepet játszanak az kiegyensúlyozott étrendben, így ezek is bár mértekkel, de javasoltak. A piramis legtetején szerepel a cukor, a zsír és a só, amelyek esetében jó, ha csupán kis mennyiségben, ritkán kerülnek a tányérunkra.

Víz, víz és víz

A kiegyensúlyozott étrend szintén elengedhetetlen kelléke a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Az ember testének több, mint 60%-a víz. Ebből a nap folyamán végig veszítünk például a beszéddel vagy sportolás során, így ezt mindenképpen pótolni kell. Időjárástól és napi tevékenységtől is függ, hogy kinek mennyi folyadékra van pontosan szüksége. Egy egészséges felnőtt számára 2,5-3 liter ajánlott naponta, ami nagyjából 10-12 pohárnak felel meg. A megfelelő folyadékbevitel nemcsak a kiszáradástól véd, hanem segíti az anyagcserét és jótékonya hat a szervezet belső működésére is.

Rendszeresség

Az alapok – vagyis sok gabona, naponta többször zöldségek, gyümölcsök, némi tejtermék és hús, kevés zsiradék, cukor, só, valamint sok-sok vízfogyasztás – betartásán túl a rendszeresség kiemelkedően fontos. Egy napi rutin kialakítása és betartása sokat segíthet abban, hogy valóban kiegyensúlyozott legyen a táplálkozásunk, ezzel pedig hozzájárulhatunk a szerveztünk megfelelő működéséhez és az általános jólétünk növeléséhez is.