1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Edzés utáni hibák, amiket semmiképpen ne kövess el

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik alappillére. Akár edzőteremben, szabadban vagy otthon sportolunk, van néhány hiba, amelyre sokan nem figyelnek oda. Lássuk, hogy melyek ezek és mit tudunk tenni annak érdekében, hogy mi semmiképpen ne kövessük el őket.

 

Edzés utáni nyújtás kihagyása

Az edzés utáni megfelelő idejű és kivitelezésű nyújtás legalább annyira fontos, mint a bemelegítés. Az izmok regenerálódása és egészséges fejlődése szempontjából a nyújtás kulcsfontosságú lépés. A megfelelően lenyújtott izmok nemcsak javítják a sportteljesítményt, de csökkentik a lesérülés esélyét és enyhíthetik a másnap jelentkező izomlázat is.

Nem megfelelő étkezés

Nagyon gyakori hiba, hogy valaki éhgyomorral megy el edzeni, esetleg rögtön evés után már neki is áll a sportolásnak. Egyik sem szerencsés megoldás. Ahhoz, hogy legyen erőnk mozogni, és képesek együnk odafigyelni a gyakorlatok helyes kivitelezésére, terhelni tudjuk a testünket, tápanyagokra és energiára van szükségünk. Ennek hiányában, korgó gyomorral csak a közelgő étkezésre fogunk tudni gondolni. Érdemes sportolás előtt mindenképpen enni valamit és utána minimum egy órát várni, mielőtt nekiállunk intenzíven mozogni. 

 Rohanás

A hétköznapi feladatok és teendők között nem mindig könnyű időt szakítani az edzésre. Ha mégis sikerül eljutnunk a terembe, sokszor azt várjuk, hogy mikor lesz vége, hogy mehessünk a dolgunkra. Ez nem szerencsés, hiszen, ha fejben teljesen máshol járunk, sokkal nagyobb a sérülés veszélye. A helyesen kivitelezett feladatokat elvégzéséhez koncentrációra van szükség. Ha kevés idő áll rendelkezésünkre, inkább rövidebb feladatsort válasszunk, de azt megfelelő módon végezzük el.

Kevés folyadékfogyasztás

Az intenzív sportolás folyadékvesztéssel jár, amelyet mindenképpen pótolni kell. A hidratálás az edzés nélküli napokon is nagyon fontos, hiszen az, hogy mennyit iszunk, a szervezet alapvető működését befolyásolja. A dehidratáltság fizikai tünetekkel is együtt jár: fejfájás, romló teljesítmény, lassabb regeneráció. Az sportolás közbeni izzadás miatt elveszített folyadék pótlására figyeljünk oda és az edzésekre mindig vigyünk magunkkal elegendő vizet.

Tudtad?

Nálunk, a Greenshape-ben már privát személyi edzésre is van lehetőség. Ha bizonytalan lennél vagy extra motivációra lenne szükséged, jelentkezz hozzánk és mi mindenben segítünk neked!