1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Erre figyelj, ha várandósan edzel

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, ez ugyanúgy igaz várandósság esetén is.

A mozgásnak és aktív életmódnak számos pozitív hatása van a terhesség alatt: javítja a hangulatot, segít fittnek maradni a szülésre és akár a várandósság kellemetlen tüneteit is enyhítheti.

 

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyik adjunktusa szerint a kismamáknak heti három alkalommal 30-40 percet érdemes mozgással tölteniük, ugyanis a sport számos jótékony hatással bír. A rendszeres mozgás csökkenti a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát, lerövidíti a szülés utáni lábadozást, illetve kisebb eséllyel alakul ki szülés utáni depresszió. Vizsgálatok támasztják alá, hogy azok a kismamák, akik sportoltak terhességük alatt, jobban bírták a vajúdás fájdalmait, gyorsabban épültek fel, valamint kisebb számban estek át császármetszésen.

 

Minden terhesség különböző, ezért a várandósság alatti edzés esetén szem előtt kell tartani a testünk állapotát, az egészségi állapotunkat, illetve azt is, hogy éppen a terhesség melyik szakaszában járunk. Az első trimeszter kulcsfontosságú a kisbaba fejlődése szempontjából, ezért az első 12 hétben érdemes óvatosnak lenni és kerülni az erős intenzitású edzéseket. Ilyenkor gyakori a reggeli rosszullét, ezért azt javasoljuk, hogy inkább a délutáni/esti órákban fogj neki az edzésnek és hallgass a testedre: ha nem érzed jól magad, ne folytasd az edzést! A második trimeszterben kicsivel növelheted az intenzitást, azonban legyél nagyon körültekintő, ha szükséges konzultálj egy személyi edzővel vagy az orvosoddal. A kismamáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a pulzusszámukra, amely nem emelkedhet 140 fölé, illetve a megfelelő légzésre a magzat oxigén ellátottsága miatt. Ezenkívül a hőháztartásra is figyelni kell, nem szabad túlzottan izzadni, illetve folyamatosan figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra. A harmadik trimeszterben vegyél vissza az intenzitásból, végezz inkább saját testsúlyos edzéseket és növeld a kalóriabeviteledet körülbelül napi 400-500 kalóriával.

 

Szülés után 6 héttel ajánlott ismét elkezdeni mozogni, amikor is a fokozatosság elvére kell törekedni mind az edzés mennyisége, mind annak intenzitása és hossza tekintetében. A Greenshape-ban privát edzéseket is tartunk, amely kiváló mozgásforma lehet várandós vendégeink számára is. Személyi edzőnk csak Rád figyel edzés közben, kifejezetten Neked alakítja ki a gyakorlatokat, amelyek elsősorban saját testsúllyal végezhetőek. Jelentkezz be itt!