1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Mire figyelj, hogy elkerüld az edzés közben sérülést

Akár konditeremben, akár otthon edzünk nagyon fontos, hogy odafigyeljünk testünk épségére és elkerüljük az olyan tényezőket, amelyek sérüléshez vezethetnek.

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a hibákat, amiket érdemes elkerülni.

 

Bemelegítés elmulasztása

Ne akarj ajtóstól a házba rontani! A bemelegítés nagyon fontos, ugyanis a vérnyomás fizikai munkához szükséges megnövelését, a hajszálerek megnyílását és az izületek bemelegedését szolgálja. A gyakorlatokat mindig előzze meg 5-10 perc nyújtás és bemelegítés, ezzel nagyon egyszerűen el lehet kerülni a sérüléseket.

 

Fokozatosság figyelmen kívül hagyása

Edzés közben valószínűleg neked is a végeredmény lebeg a szemed előtt, éppen ezért hajlamos lehetsz olyan gyakorlatokat és olyan súlyokkal végezni, amelyek nem felelnek meg a testednek és a jelenlegi kondíciódnak. Kezdőként ne akarj bonyolult feladatokat végezni és nehéz súlyokat mozgatni, ugyanis előfordulhat,hogy rosszul végzed a gyakorlatot, ami bizony sérüléshez vezethet. Nagyon fontos, hogy soha ne végezz olyan gyakorlatot, ami fájdalmat okoz! Hogyha nem tudod, pontosan hogyan kezdj neki, figyelmedbe ajánljuk privát edzésünket, ahol profi edző segít neked a gyakorlatokban.

 

Nem megfelelő regenerálódás

Ez egyaránt jelenti az edzés után nyújtást és az edzés napok közti kihagyást. Az edzés utáni nyújtás ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés, ugyanis edzés közben beállhatnak az izmok, ami csak nyújtás segítségével enyhül. Ezenkívül szintén elengedhetetlen, hogy -főleg kezdőként- hagyjunk az edzős napok közt szabadnapot, hogy a testünk megfelelően tudjon regenerálódni. Rendszeres sportolás mellett ajánlott más regenerációs megoldásokhoz is fordulni, ilyen lehet például a masszázs vagy cryoterápia.

 

Csont- és ízületvédelem

Sportolás közben a csontjaink és ízületeink terhelésnek vannak kitéve, ezért meg kell védenünk őket. Sokan már csak akkor vásárolnak valamilyen csont- és ízületvédő vitamint vagy étrend-kiegészítőt, amikor már fájdalmat éreznek. Ajánlott már akkor beszerezni ezeket a készítményeket, amikor elkezdünk rendszeresen edzeni, ugyanis szedésükkel megelőzhető a fájdalom és a komolyabb sérülés.