1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Mit nevezünk egészséges életmódnak?

Az egészséges életmód mára napi szinten használt kifejezés lett. Sokan a diéta vagy a fogyókúra szavak helyett is inkább ezt használják. Mi a fő különböség a két fogalom között? Egyfelől az egészséges életmód megfogalmazás jóval tágabb, sokkal több minden belefér. Másfelől nem vonatkoznak rá annyira szigorú szabályok, hiszen a végső cél nem egy adott állapot elérése, hanem annak a hosszútávú fenntartása.  

Mi minden tartozik bele az egészséges életmódba?

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A megfelelő étrend és a teljes értékű tápanyagok bevitele nagyon fontos az egészséges életmód szempontjából. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy meg kell magunktól vonni valamit, sokkal inkább arra vonatkozik, hogy törekedjünk egy egyensúly megtalálásra és annak fenntartásra. Azokat az élelmiszereket részesítsük előnyben, amelyek valóban hozzájárulnak a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Rendeszeres fizikai aktivitás

Talán nem meglepő, hogy a rendszeres mozgás, a sport szintén helyet kapott ezen a listán. Amikor egészséges életmódról beszélünk, egy olyan mindennapi rutinra gondolunk, amelynek az egyes pontjai mind elősegítik a test működését és egy egészséges állapot fenntartását. Az edzések nemcsak a fogyásban segíthetnek, hanem jótékonyan hatnak a szervezet egészére, hiszen többek között csökkentik a magas vérnyomást, stresszoldó hatásúak és javítják a mentális állapotot is.

Általános egészség fenntartása

Az egészséges életmód kifejezés többek között azért is lett ennyire népszerű az elmúlt néhány évben, mert az emberek így foglalják össze mindazt, amit igyekeznek a saját egészségi állapotuk javításáért vagy fenntartásáért tenni. Az immunrendszerünk és szerveztünk minden nap azért dolgozik, hogy minket megvédjen a különböző kórokozóktól és betegségektől. Éppen ezért az egészséges életmódba éppannyira beletartozik a testünkkel való törődés, például rendszeres szűrővizsgálatokra járás vagy a káros szokások elhagyása, mint ahogyan a mozgás is. 

Lelki egyensúly, mentális jólét

Szokták mondani, hogy a fizikai tünetekkel járó betegségek mögött sokszor lelki okok húzódnak. Kétségtelen, hogy a testi egészségünk és a leli egyensúlyunk szoros kapcsolatban, kölcsönhatásban állnak egymással. Éppen ezért a lelki egészségünkkel való törődés valójában saját magunkba fektetés. Az egészséges életmód teljes értékű része az, hogy hogyan érezzük magunkat, mennyi időnk van pihenni, relaxálni és mennyire tudjuk hatékonyan kezelni a mindennapokkal járó stresszt.