1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

A bőrünk a legnagyobb méretű szervünk, amely gyakorlatilag az egész testünket beborítja. Nagyon fontos védelmező funkciót lát el, hiszen naponta rengeteg különböző hatásnak van kitéve. Nem is csoda, hogy egy idő után veszít a tartásából, megváltozik a szerkezete és a felszíne.

Teljesen természetes folyamat, hogy a bőrünk idővel veszít a nedvességtartalmából és a feszességéből. A téli hónapok során ez a felső réteg még inkább megfakul és megkopik. A tavaszi időszak tökéletes alkalom arra, hogy a természettel együtt mi és a bőrünk is egy kicsit felfrissüljünk. 

Így épül fel a bőrünk

A bőrünk legfelső rétege a felhám, amely a környezettel közvetlenül érintkezésben van nap mint nap. Ennek elsődleges feladata, hogy megóvja a szervezetet a külső behatásoktól, például mindenféle kórokozóktól, fizikai és kémiai veszélyektől. Fontos, hogy ez a réteg felel a bőr kiszáradásának megakadályozásáért és a szaruréteg folyamatos megújulásáért is.

A felhám után az irha következik. Fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosításában. Fő feladatai közé tartozik, hogy mechanikai támaszt, szilárdságot, valamint megfelelő vastagságot biztosítson a bőrnek.

Ez a két réteg alkotja alapvetően a bőrünket. Harmadikként szokták még emlegetni a bőralját, amely leginkább az energiaraktározásért, hőszigetelésért és a nagyobb fizikai hatások tompításáért felelős.

 

Tippek az egészséges bőr megőrzésért

A testünk egészét beborító bőrünk sejtjei folyamatosan növekednek, majd elpusztulnak és megújulnak. Mit tehetünk az bőrfelületek egészségének és feszességének megőrzéséért?

 

  1. A tavaszi hónapokkal együtt jár az egyre több napsütés is. A bőrünk védelmének szempontjától elengedhetetlen a rendszeres fényvédő használata!
  2. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel kiemelten fontos a szervezetünk egészének működése érdekében. A dehidratáltság egyik tünete a kiszáradt bőr.
  3. A megfelelő vitaminbevitelre egész évben érdemes odafigyelni. A bőrünk szempontjából a legjobb, ha gondoskodunk arról, hogy a szervezetünk ne szenvedjen hiányt az A-, C- és E-vitaminokból.
  4. A belső gondoskodásunkon túl egy kis külső segítség is jól jöhet. A rendszeres bőrradír használata segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és segíti a bőr megújulását.

A narancsbőr problémája - kialakulása, ottléte, eltüntetése – egy olyan témakör, amely rengeteg nőt érint és foglalkoztat világszerte. Számos csodaterméket kapni a boltok polcain, amelyek azonnali megoldást vagy vagy éppen tartós javulást ígérnek. Mi is a narancsbőr valójában és miért akarunk ennyire megszabadulni tőle?

 

A narancsbőr vagy más néven cellulit valójában nem más, mint a bőr alatti kötőszövet laza szerkezetén történő lokális zsírsejtek felhalmozódása. Ez általában bizonyos területek érint, a leggyakrabban a comb és fenék táján, illetve a has környékén jelentezik. Jellemző rá, hogy a bőr felszíne egyenetlenebbé és kinyúltibbá válik és apró gödröcskék jellennek meg rajta. Az elnevezése onnan ered, hogy az állapot kinézete a narancs héjéhoz hasonlít.

Kiket érint a narancsbőr?

A cellulit nők legnagyobb hányadát érinti, férfiaknál is előfordulhat, ám jóval kisebb arányban. Ennek genetikai okai vannak, míg férfiak bőrének kötőszövete szorosan tűzdelt kollagénrostokat tartalmaz, addig a nők bőre jóval lazább szerkezetű. Ebből kifolyólag a megnagyobbodott zsírsejtek könnyebben türemkednek ki, aminek a látványos következménye a narancsbőr. A másik ok, ami miatt a cellulit ennyire gyakori, hogy a bőr rugalmasságáért felelős kollagén termelődése egy bizonyos életkor után elkezd jelentős mértékben lecsökkenni. Ennek eredményeként a bőrszövetek egyre kevésbé maradnak feszesek és rugalmasok.

A reklámokban és az interneten számos csodaszerrel találkozni, amelyek azonnali és gyors megoldást kínálnak a narancsbőrre. Fontos azonban tisztázni, hogy ennek kialakulása, illetve az erre való hajlam genetikailag meghatározott. Mondhatni, hogy egy természetes folyamat, amelyet elkerülni nem, vagy csak igen különleges esetben lehet.

Mit tehetünk akkor a narancsbőrrel?

Ha szeretnénk valahogy csökkenteni a láthatóságát, illetve lassítani a kialakulásának mértékét odafigyelhetünk néhány életmódbeli tényezőre. Sokat számít a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, a külső és belső hidratálás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres sportolás is. Ezenkívül érdemes gondoskodni arról is, hogy a belső kollegán termelésünket fokozzuk bizonyos ételek fogyasztásával.

Ha te is szeretnéd a rendeszeres edzéseket beépíteni a mindennapjaidba és segítenéd a szervezeted  a kollagéntermelődését, akkor látogass el hozzánk és próbáld ki az Infrashape, valalmint a Rollshape gépeinket a Greenshape-ben!

A kollagén néhány éve nagyon felkapott kifejezés lett. Ez a csodaszer gyakran felmerül a szépségipar, különböző kozmetikumok, de még a gasztronómia kapcsán is. Számos formában kapható, készül belőle por, kapszula és folyékony állagú termék is. Lássuk, hogy mi is pontosan a kollagén és mit érdemes tudni róla.

 

Mi a kollagén?

A kollagén valójában nem más, mint vízben oldhatatlan fehérje. Minden emberi szerveztben nagy arányban, természetes formában megtalálható, hiszen nagyon fontos szerepet játszik a csontok rugalmasságában és a porcszövet felépítésében. Szintén ez az anyag felelős a bőrszövet rugalmasságáért és annak tartásáért, nem meglepő módon a bőrünk több mint fele kollagénsejtekből áll össze. Az idő előre haladtával a szervezetben lejátszódó folyamatok lassulni kezdenek, így a kollagéntermelődés is fokozatosan lecsökken.

Kollagén és narancsbőr

Gyakori ajánlás valamilyen állagú kollagén kiegészítő termék szedése a narancsbőr csökkentetésére vagy kezelésére. Ennek alapja, hogy a kollagén az emberi testben a legnagobb arányban megtalálható fehérje, amelyet a bőr ragasztójaként is szoktak emlegetni. Felelős többek között a kötőszövetek, a csontok, az inak, az ízületek és a porcok rugalmasságának és feszességének megőrzéséért. A nők bőrszerkezete genetikailag lazább, mint a férfiaké. A lazább kötőszövetek között a nagyobb zsírsejtek könnyebben törnek utat maguknak és látványos formában jelennek meg. Ezt nevezzük narancsbőrnek. Ez tehát egy teljesen természetes genetikailag meghatározott folyamat, amelyen a külsőleg bevett kollagénkészítmények csak bizonyos mértékben tudnak segíteni.

Természetes kollagén

A kollagén természetes formában termelődik a szervezetünkben, hiszen a testünk nagy százalékát ez az anyag alkotja. Ugyanakkor bizonyos ételek fogyasztásával serkenthetjük a kollagén termelődését. Mivel egy állati fehérjéről van szó, így a húsok, például marha, sertés és csirkehús is kitűnő forrás. Az aminosavak fontos szerepet játszanak a kollagéntermelődés folyamatában, így jó választás ebből a szempontból a hal, de segíthet a zselatin, a csontleves és az aloe vera is.

A Greenshape-ben található gépek technológiája úgy lett kialakítva, hogy segítsék bőr nedvességtartalmának visszanyerését, erősítsék a sejtek aktivitását, ezáltal elindul a bőrszövet természetes regenerálódása. Ha te is szeretnéd kipróbálni, foglalj hozzánk időpontot!

Sokan azért nem mernek belevágni a fogyókúrába, mert attól félnek, hogy nem fogják tudni betartani a szigorú utasításokat. Megfelelő mennyiségű információ hiányában, külső segítség nélkül nagyon nehéz kitartónak maradni. Következzen néhány fogyással kapcsolatos tévhit, aminek semmiképpen ne dőlj be.


 

Holnaptól elkezdtem...

Szuper, ha arra az elhatározásra jutottál, hogy szeretnél egészségesebb életet élni és emiatt leadnál néhány kilót. Arra azonban mindig érdemes odafigyelni, hogy a lelkesedés az elején van a legmagasabb szinten, azután általában rohamosan csökkeni kezd. Fontos, hogy legyen egy reális cél előtted és meg tudd fogalmazni, hogy mi a motivációd. A diétába se egyik napról a másikra érdemes belevágni. Sokkal jobb, ha fokozatosságot helyezed előtérbe. Mindenekelőtt pedig érdemes konzultálni hozzáértő szakemberrel, orvossal, dietetikussal.

Le kell mondani a finom ételekről

Nagyon gyakori az az elképzelés, hogy vannak „jó” és „rossz” ételek. Előbbi kategóriába tartoznak például a zöldségek, míg az utóbbi csoportba mondjuk a cukrok. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapja a mértékletesség. Valóban vannak olyan tápanyagok, amelyek jobban hozzájárulnak a szervezet normál működéséhez, míg más ételek pusztán élvezetet nyújtanak számunkra. Egy táplálkozási tanácsadó segítségével össze lehet állítani egy olyan étrendet, ami segít a fogyásban, mégsem kell az összes kedvenc ételünkről lemondanunk.

A zsír csak káros és rossz lehet

A legtöbb tévhit mögött valójában a témával kapcsolatos tudáshiány áll. A tápanyagok egyfajta üzemanyagként működtetik a szervezetünket. Bár van egy bizonyos ajánlás, hogy melyikből milyen mértékben érdemes fogyasztani, ennek ellenére a zsírok éppolyan fontos részét képezik a rendszer egészének, mint például a fehérjék. Ettől függetlenül valóban nem érdemes a zsírfogyasztást túlzásba vinni. Az sem mindegy, hogy milyen típusút viszünk be a szervezünkbe. A legjobb, ha természetes formában vesszük magunkhoz, például avokadó, olívaolaj vagy különböző olajos magvak formájában.

Ne feledd: a fogyási folyamat elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás is. Ebben tudunk neked segíteni, látogass el hozzánk a Greenshape-be!

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik alappillére. Akár edzőteremben, szabadban vagy otthon sportolunk, van néhány hiba, amelyre sokan nem figyelnek oda. Lássuk, hogy melyek ezek és mit tudunk tenni annak érdekében, hogy mi semmiképpen ne kövessük el őket.

 

Edzés utáni nyújtás kihagyása

Az edzés utáni megfelelő idejű és kivitelezésű nyújtás legalább annyira fontos, mint a bemelegítés. Az izmok regenerálódása és egészséges fejlődése szempontjából a nyújtás kulcsfontosságú lépés. A megfelelően lenyújtott izmok nemcsak javítják a sportteljesítményt, de csökkentik a lesérülés esélyét és enyhíthetik a másnap jelentkező izomlázat is.

Nem megfelelő étkezés

Nagyon gyakori hiba, hogy valaki éhgyomorral megy el edzeni, esetleg rögtön evés után már neki is áll a sportolásnak. Egyik sem szerencsés megoldás. Ahhoz, hogy legyen erőnk mozogni, és képesek együnk odafigyelni a gyakorlatok helyes kivitelezésére, terhelni tudjuk a testünket, tápanyagokra és energiára van szükségünk. Ennek hiányában, korgó gyomorral csak a közelgő étkezésre fogunk tudni gondolni. Érdemes sportolás előtt mindenképpen enni valamit és utána minimum egy órát várni, mielőtt nekiállunk intenzíven mozogni. 

 Rohanás

A hétköznapi feladatok és teendők között nem mindig könnyű időt szakítani az edzésre. Ha mégis sikerül eljutnunk a terembe, sokszor azt várjuk, hogy mikor lesz vége, hogy mehessünk a dolgunkra. Ez nem szerencsés, hiszen, ha fejben teljesen máshol járunk, sokkal nagyobb a sérülés veszélye. A helyesen kivitelezett feladatokat elvégzéséhez koncentrációra van szükség. Ha kevés idő áll rendelkezésünkre, inkább rövidebb feladatsort válasszunk, de azt megfelelő módon végezzük el.

Kevés folyadékfogyasztás

Az intenzív sportolás folyadékvesztéssel jár, amelyet mindenképpen pótolni kell. A hidratálás az edzés nélküli napokon is nagyon fontos, hiszen az, hogy mennyit iszunk, a szervezet alapvető működését befolyásolja. A dehidratáltság fizikai tünetekkel is együtt jár: fejfájás, romló teljesítmény, lassabb regeneráció. Az sportolás közbeni izzadás miatt elveszített folyadék pótlására figyeljünk oda és az edzésekre mindig vigyünk magunkkal elegendő vizet.

Tudtad?

Nálunk, a Greenshape-ben már privát személyi edzésre is van lehetőség. Ha bizonytalan lennél vagy extra motivációra lenne szükséged, jelentkezz hozzánk és mi mindenben segítünk neked!