1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

A hatékony fogyás titka

Számtalan különböző fogyókúra, csodaszer és tabletta megtalálható a boltok polcain. Hogy miért? Mert rendkívül nehéz, sőt szintet lehetetlen feladat olyan diétát találni, ami mindenkinél egyformán működik és sikeres lesz. A valódi segítség nem egy külső szer, hanem a táplálkozás mozgás egyensúlyában rejlik.

 

A nulladik lépés mindenképpen az, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb diétát, táplálkozási formát és ennek megfelelően kialakítsunk egy tervet. Ne dőljünk be az internetes hirdetéseknek és divatdiétáknak. Könnyen lehet, hogy ami az egyik embernél valóban hatásos és működik, az egy másik személy esetében valamiért nem éri el a kívánt hatást.

Fontos előre azt is tisztázni, hogy mi a célunk, hova szeretnénk eljutni a folyamat végére és mennyi időt szánunk rá. Mielőtt bármibe is belevágunk, mindenképpen egyeztessünk szakemberrel, orvossal, dietetikussal, táplálkozási tanácsadóval, illetve személyi edzővel is.

A legrosszabb, amit tehetünk: ha egyik napról a másikra, felkészületlenül vágunk bele és hirtelen vonunk meg mindent magunktól.

Ezzel egyfelől sokkot okozunk a szervezetünknek, és a kitartásunk is jóval hamarabb elfogy. Tekintsünk a fogyókúrára úgy, mint egy útra. Van egy kezdő, kiinduló pontja és van egy cél, ahová szeretnénk eljutni. A köztes rész pedig állandóan változik, ahol egyenes a szakasz, ott könnyebb, amikor emelkedő jön, akkor pedig nehezebb.

Ez egy folyamat, ahol minden lépéssel egyre közelebb jutunk az áltaunk kitűzött célhoz.

Tehát, fontos az alapos és körültekintő tervezés, egy beosztás készítése, rutin kialakítása. Azért is érdemes segítséget kérni hozzáértőktől, hiszen a bennünk felmerülő kérdésekre sokszor könnyedén választ kaphatunk. Ha pedig valahol útközben elakadnánk, sokkal könnyebb valakinek a támogatásával folytatni a megkezdett utat.

Az egész folyamat hatékonysága a mozgás és megfelelő táplálkozás egyensúlyán múlik. Törekedjünk a kiegyensúlyozott, rostban, vitaminban és ásványi anyagokban dús étrend kialakítására és betartására. Kerüljük a nagy mennyiségű szénhidrátot, cukrot és feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

A másik kulcstényező a mozgás. Nagyon fontos, hogy a sport is rendeszeres része legyen az életünknek. Törekedjünk rá, hogy legalább 3-4 alkalommal végezzünk valami intenzívebb mozgást. Mielőtt azonban bármilyen új mozgásformába belevágunk, egyeztessünk róla szakemberrel!