1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

A kardió edzés 5+1 előnye

Sokan kifejezetten utálják a kardió edzést, hiszen kimerítő és eredménye lassabban észrevehető, mint a súlyzós edzésnek, azonban a kardiózásnak is számos előnye van. Mutatjuk, milyen előnyei vannak a kardió edzésnek.

 

1. Jobb állóképesség és szívműködés

Nem meglepő, hogy a rendszeres kardió edzés előnye a megnövekedett állóképesség. Amit sokan nem tudnak viszont, hogy a jobb állóképesség hatására szívműködésünk is javul: a nyugalmi szívverésünk lecsökken, akár percenként 60-ra.

 

2. Izomtömeg növelése

Bizony, a kardió is képes növelni az izomtömeget. Na persze nem a futástól fogsz óriási izmot építeni, viszont a kardió edzés megdolgoztatja a lassú izomrostjainkat és képes ezeket növelni.

 

3. Nem igényel eszközöket

Gondolj bele, hogy mi szükséges egy súlyzós edzéshez: természetesen a súlyok, egy vagy akár több rúd, pad. A kardió edzések előnye, hogy szinte egyáltalán nem kell hozzá felszerelés. Séta, futás, túrázás…ezek minden tökéletesek kardió edzésnek és nem kell hozzájuk semmilyen eszköz.

 

4. Gyorsabb regeneráció

A regenerációhoz a legfontosabb, hogy az izom friss vért kapjanak, ugyanis a friss vérrel odszállított oxigén és különböző tápanyagok segítik az izmok regenerálódását. Kardió edzés közben fokozódik a vérkeringés és az izmok vérellátása, ezáltal a regeneráció felgyorsul.

 

5. Elégetett kalóriák

A napi energiaszükségletünk nagy része arra megy el, hogy fenntartsuk testhőmérsékletünket, illetve hogy fedezzük napi aktivitásunkat. Minél többet mozgunk, annál több kalóriát égetünk el, így a kardió edzés segítségével növelhetjük napi kalória felhasználásunkat.

 

+1. A glükóz

Kardiózás közben elsősorban glükózt égetünk el energiaforrásként, nem zsírsavakat. Az edzés közben elégedett glükóz fokozza a zsírégetést és segíthet a vércukorszint kordában tartásában. Ezenkívül megnő az izmainkban azoknak a fehérjéknek a mennyisége, amik a glükóz lebontásáért és annak energiává alakításáért felelősek. Összességében ezek a hatások növelik a glükóztoleranciát.