1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

A vegetáriánus étrend előnyei

A vegetáriánus étrend az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyesek egészségügyi problémáik miatt, mások az állatok védelme érdekében választják ezt az életmódot, de vannak olyanok is, akik a bizonyított előnyei miatt, amelyeket most bemutatunk nektek.

 

Kezdjük az elején: mit jelent vegetáriánusnak lenni?

A vegetáriánusokhoz olyan embereket sorolnak, akik kizárólag, vagy elsősorban növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, és részben vagy teljesen elutasítják az állati eredetű termékek fogyasztását. A vegetáriánus táplálkozásnak többféle irányzata létezik attól függően, hogy milyen ételek fogyasztása megengedett.

 

A főbb irányzatok a következők:

- vegán (húst, tejet, tojást – állati eredetű terméket – nem fogyaszt)

- szemivegetáriánus (halat, csirkehúst alkalmanként fogyaszt)

- ovovegetáriánus (tojást fogyaszt)

- laktovegetáriánus (tejet fogyaszt)

- ovo-lakto vegetáriánus (tojást-tejet fogyaszt)

 

Az elhivatott vegetáriánusok nemcsak a táplálkozásra figyelnek oda, hanem egyáltalán nem dohányoznak, nem fogyasztanak alkoholt, sok időt töltenek a természetben és rendszeresen mozognak. Ezenkívül az ételeiket a lehető legkíméletesebb módon készítik el, illetve kevés sót és feldolgozott fűszert használnak.

 

A vegetáriánus étrend előnyei

A vegetáriánus étrendnek számos előnye van: csökkenhet a krónikus megbetegedések előfordulási gyakorisága, javulhat a várható élettartam, kevesebb lehet az elhízás, a magas vérnyomás, a diabétesz és a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata. Általánosságban elmondható, hogy az életmód elhivatott követőire az ideális testsúly jellemző, amelynek oka az, hogy nagyon sok rostot fogyasztanak, nem esznek finomított ételeket, illetve sokat mozognak. Ebből következik, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség nem jellemző a vegetáriánusokra, azok kialakulása ugyanis összhangban van az elhízással és a magas só-bevitellel.

 

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a nagyon szigorú, szélsőséges irányzatok komoly veszélyeket rejthetnek és számos betegség kialakulását segíthetik elő. Ezek a szélsőséges táplálkozási formák különösen veszélyesek gyermekekre, idősekre, illetve várandós és szoptató édesanyákra, ilyen esetekben nem érdemes szigorú vegetáriánus étrendet folytatni. A vegetáriánus táplálkozás előnyeit leginkább azok élvezhetik, akik szemivegetáriánus, lakto- vagy lakto-ovo vegetarianizmust követnek.