1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Edzőtermi etikett

Amikor úgy döntesz, hogy elkezdesz konditerembe járni, bizony érdemes pár íratlan alapszabályt megtanulnod és betartanod annak érdekében, hogy mindenki zökkenőmentesen tudjon együtt és egymás mellett dolgozni.

Köszönés

Alapvető dolog, hogy ha belépsz valahova, akkor köszönsz, ez az edzőteremben sincs másként. A recepciós fogad először, amikor bemész a terembe, de nemcsak neki kell köszönni, hanem az öltözőben lévőknek, illetve az éppen edzést végzőknek is illik. Íratlan szabály, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy sportemberek között a tegeződés a megszokott, így nyugodtan a tőled idősebbekkel is tegeződhetsz.

 

Öltözet

Edzés közben a legtöbb ember azt tartja szem előtt, hogy az öltözete kényelmes legyen és ne zavarja az edzésben. A hölgyek előnyben részesítik a szűk felsőket és nadrágokat, amik esetenként nem sokat takarnak, azonban mindenkinek szíve joga, hogy milyen ruhában végzi az edzést, így másnak nincsen ebbe beleszólása. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a félmeztelenül edző férfiakkal? Ez egy igen szubjektív kérdés, azonban sok helyen már a házirendben szabályozzák a félmeztelenül való edzést. Ez alól kivételt képez, amikor a férfiak a tükör előtt pózolnak, esetleg fotózzák magukat/egymást. Mivel az edzés a testünk építéséről és formálásáról szól, így alapvető, hogy ezt figyelemmel szeretnénk követni és esetenként megörökíteni, így teljesen normális a fotózkodás.

 

Törölköző használata

A legfontosabb higiéniai szabály a törölköző használata. Minden edzőteremben házirendi pont, de sokan így is hajlamosak elfelejteni. Az edzésre való felkészüléskor minden esetben tegyél el egy kisebb méretű törölköző, amit majd a gépekre tudsz teríteni, esetleg letörölni azokat, miután végeztél a gyakorlatokkal.

 

Géphasználat

Hogyha olyan időben mész edzeni, amikor sokan tartózkodnak a teremben, sajnos előfordulhat, hogy valaki már használja az általad kinézett gépet. Lehetséges, hogy éppen nem használja senki, de mellé van téve egy vizes palack vagy törölköző: ebben az esetben mindenképpen kérdezz rá, hogy használja-e még, ne foglald el csak úgy. Ezenkívül nyugodtan megkérdezheted a gyakorlatot végző illetőt, hogy hány szériája van még hátra, ha pedig ugyanolyan súllyal edzetek megkérdezheted, hogy használhatjátok-e felváltva a gépet.

 

Evés-ivás

Az ivás edzés közben egy teljesen természetes és fontos dolog, hiszen hidratáltnak kell maradni, nagyon fontos a folyadékpótlás. Ezzel szemben az evás egy másik dolog. Szinte minden teremben találsz evésre kijelölt helyet, ezért ha lehet, ezeket használd és ne az edzők közt egyél, hiszen elég zavaró tud lenni. Amennyiben azt tapasztalod, hogy valaki a gépek között eszik, nyugodtan megkérheted, hogy fáradjon át az erre kijelölt helyre, mert zavar téged az edzésedben.

 

Hogyha a konditermi edzést szeretnéd kiegészíteni, akkor várunk szeretettel Kispesten a Greenshape szalonban, ahol kipróbálhatod Infrashape és Rollshape gépünket, de még privát edzésre is van lehetőséged!