1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Egészséges bőrt mindenkinek - így épül fel és működik a bőrünk

A bőrünk a legnagyobb méretű szervünk, amely gyakorlatilag az egész testünket beborítja. Nagyon fontos védelmező funkciót lát el, hiszen naponta rengeteg különböző hatásnak van kitéve. Nem is csoda, hogy egy idő után veszít a tartásából, megváltozik a szerkezete és a felszíne.

Teljesen természetes folyamat, hogy a bőrünk idővel veszít a nedvességtartalmából és a feszességéből. A téli hónapok során ez a felső réteg még inkább megfakul és megkopik. A tavaszi időszak tökéletes alkalom arra, hogy a természettel együtt mi és a bőrünk is egy kicsit felfrissüljünk. 

Így épül fel a bőrünk

A bőrünk legfelső rétege a felhám, amely a környezettel közvetlenül érintkezésben van nap mint nap. Ennek elsődleges feladata, hogy megóvja a szervezetet a külső behatásoktól, például mindenféle kórokozóktól, fizikai és kémiai veszélyektől. Fontos, hogy ez a réteg felel a bőr kiszáradásának megakadályozásáért és a szaruréteg folyamatos megújulásáért is.

A felhám után az irha következik. Fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosításában. Fő feladatai közé tartozik, hogy mechanikai támaszt, szilárdságot, valamint megfelelő vastagságot biztosítson a bőrnek.

Ez a két réteg alkotja alapvetően a bőrünket. Harmadikként szokták még emlegetni a bőralját, amely leginkább az energiaraktározásért, hőszigetelésért és a nagyobb fizikai hatások tompításáért felelős.

 

Tippek az egészséges bőr megőrzésért

A testünk egészét beborító bőrünk sejtjei folyamatosan növekednek, majd elpusztulnak és megújulnak. Mit tehetünk az bőrfelületek egészségének és feszességének megőrzéséért?

 

  1. A tavaszi hónapokkal együtt jár az egyre több napsütés is. A bőrünk védelmének szempontjától elengedhetetlen a rendszeres fényvédő használata!
  2. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel kiemelten fontos a szervezetünk egészének működése érdekében. A dehidratáltság egyik tünete a kiszáradt bőr.
  3. A megfelelő vitaminbevitelre egész évben érdemes odafigyelni. A bőrünk szempontjából a legjobb, ha gondoskodunk arról, hogy a szervezetünk ne szenvedjen hiányt az A-, C- és E-vitaminokból.
  4. A belső gondoskodásunkon túl egy kis külső segítség is jól jöhet. A rendszeres bőrradír használata segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és segíti a bőr megújulását.