Az ősz az az időszak, amikor érdemes raktároznunk, felkészítenünk a testünket a hideg időre, illetve bővíteni a vitamintartalékainkat. Szerencsére számos olyan őszi szezonális étel van, ami egészséges és vitamindús, így a testünket a hideg téli napokon is bomba formában tudhatjuk.
Szezonális gyümölcsök
Te is hajlamos vagy az esti filmnézés mellett chipset és csokit nassolni? Válaszd inkább a szuper egészséges őszi gyümölcsöket, ilyen például a szőlő, az alma, a körte vagy éppen a tőzegáfonya. Az alma nagy A-, C- és B-vitamin tartalommal rendelkezik, a benne lévő gyümölcssav pedig jó hatással van a májra és kiváló méregtelenítő. A szintén népszerű őszi gyümölcs, a körte tele van rostokkal, illetve C-vitaminnal és káliummal. A hölgyek figyelmébe ajánljuk a tőzegáfonyát, amely segíthet megelőzni a húgyúti fertőzés kialakulását, nem mellesleg pedig jót tesz a szívnek és a vérnyomásnak is.
Szezonális zöldségek
A gyümölcsök mellett fontos kiemelni a szezonális zöldségeket is, ezek ugyanis nagyon egészségesek és szuper egytálétel vagy köret készíthető belőlük. Az egyik legnépszerűbb őszi zöldség a sütőtök, amely nagy mennyiségű béta-karotint (amely A-vitaminná alakul), káliumot, C-vitamint és rostokat tartalmaz. A sütőtökhöz hasonlóan az édesburgonya is számos jótékony vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, csak úgy, mint a póréhagyma vagy éppen a brokkoli.
Nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő folyadékfogyasztásról sem! A nap folyamán folyamatosan veszítünk vizet, amelyet pótolni kell annak érdekében, hogy ne száradjunk ki, illetve hogy anyagcserénk megfelelő legyen. Egy átlagos felnőtt napi vízszükséglete 2,5-3 liter víz, amely nagyjából 10-12 pohárnak felel meg.
Ha többet szeretnél megtudni a vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatásáról, olvasd el tápanyagkisokosunkat, ha pedig úgy érzed, hogy ősszel is rád fér az edzés, várunk szeretettel a Greenshape-ben!