1191 Budapest, Báthory u. 15. H-P: 8-20 | SZO: 8-16 | V: 8-14

Tápanyagkisokos

A különböző vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezet felépítésében és nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. Kiegyensúlyozott táplálkozás során érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelükre vagy éppen a pótlásukra.

Mindannyiunknak szüksége van a megfelelő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni. Ezek az anyagok elengedhetetlenek, hiszen számos módon befolyásolják a testünk állapotát. Fontos szerepük van például az emésztési folyamatok során, valamint nagyban hozzájárulnak az immunrendszer egészségének megőrzéséért, ezáltal védelmet nyújtanak a kórokozókkal és a különböző sérülésekkel szemben is. 

Vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára gyakorlatilag nélkülözhetetlen anyagok, amelyek általában kis mennyiségben vannak jelen a testünkben. Külső forrásból való bevitelük azért annyira fontos, mert a nagy részüket a szervezetünk alapvetően nem képes előállítani.

A csoportosításuk során leggyakrabban két kategóriára bontják őket: vízben (B, C) és zsírban (A, D, E, K,) oldódó vitaminok. Míg utóbbiak képesek raktározódni a szerveztben, addig a vízben oldódók néhány nap után kiürülnek.

Mivel egy ételben nem található meg egyszerre az összes vitamin, ezért fontos olyan étrendet kialakítani, amely változatosságával biztosítja a vitaminszükségletünket.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok jelenléte szintén nélkülözhetetlen, két fontos tényező miatt is. Egyrészt szerepet játszanak a szervezetünk felépítésében, másrészt szükségesek a különböző vitaminok működéséhez, felszívódásához és a hatásuk kifejtéséhez.

A különböző ásványi anyagok, mint a magnézium, kalcium, foszfor, kálium, nátrium, cink, fluor, jód vagy éppen a mangán mindegyike más arányban, de jelen van a testünkben.

A vitamin és ásványi anyag pótlás és az edzés

A megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel minden emberi szervezet számára szükséges. ám azoknak, akik rendszeresen edzenek, intenzíven sportolnak, a tápanyagok pótlásan kiemelten fontos, hiszen ezek az aktivitás során kiülnek a testből. Éppen ezért sportolás után nemcsak a folyadékbevitelre kell odafigyelni, hanem az alapvető tápanyagok pótlására is. Ezt a legjobban egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással érhetjük el.

Ha igényes környezetben, professzionális gépek segítségével szeretnél edzeni, látogass el hozzánk a Greenshape-be!